2024 Voorbeschouwing Amstelbeker Dames

Image Credit: Cas Haasdijk

Op zaterdag 21 september zal de Amstelbeker voor de 14e keer plaatsvinden op het Amstelwater. De winnaars van de twee afzonderlijke velden (studenten- en algemene verenigingen) nemen het in de finale tegen elkaar op voor de Fortuna Cup. In deze finale wordt er een startverschil toegepast, gebaseerd op de snelste tijd van de dag van beide finalisten. De race is 750 meter lang en vindt plaats tussen de Berlagebrug en De Hoop. Net als bij de Henley Royal Regatta strijden de topteams van elke club in een reeks één-tegen-één knock-outwedstrijden om de prestigieuze en felbegeerde titel van de Amstelbeker.

Studentenverenigingen

Terugkerende kampioenen – Nereus

Nereus won in 2023 de time-trial (02:13,2), de kwartfinale (02:19,0), de halve finale (02:23,2) en de A-finale (02:17,8). Ze hadden consequent de snelste tijden in de verschillende racefasen en presteerden ook goed in de Fortuna Cup (02:20,9) met een startverschil van +12,2 seconden, wat hun kracht aantoont om gedurende meerdere races op dezelfde dag te presteren. Nereus won van Willem III met een eindtijd van 02:20,9. In 2022 versloeg Nereus ook Beatrix met 10,2 seconden en een tijd van 02:24,6.

De slag van Nereus is Fien van Westreenen, die tweede werd op de Wereldkampioenschappen U23 Roeien 2023 en eerste in de vrouwen acht U23. Boeg, Femke Paulis, is vier keer Nederlands kampioen is geweest: in de skiff, de dubbeltwee, de dubbelvier en de acht. Nereus is al jaren de populairste studentenroeivereniging van Nederland, met 43 olympische roeiers en 372 records. In de afgelopen acht jaar is de Varsity-gouden medaille zeven keer naar de Amsteldijk gegaan, en in 2015 bracht de Oude Acht van Nereus de Temple Challenge Cup terug naar Amsterdam bij de Henley Royal Regatta.

Nereus zal hun winnende reeks willen voortzetten, aangezien andere teams de kans hebben gehad om hun vaardigheden te perfectioneren en Nereus’ prestaties te analyseren om hen uit te dagen. De tijd van Nereus liep iets op in de halve finale (02:23,2) vergeleken met de kwartfinale (02:19,0), wat aangeeft dat ze hun prestaties in alle races moeten volhouden om te blijven winnen.

Op gelijke hoogte komen – Laga

Laga was de op één na snelste in de time-trial (02:14,4), kwartfinale (02:20,6) en A-finale (02:20,0). Hoewel Laga consequent tweede werd achter Nereus, waren hun tijden dicht bij elkaar, vooral in de kwartfinale en halve finale, dus ze zijn nauwe concurrenten. In de halve finale, hoewel Laga en Nereus in aparte races zaten, was Laga sneller dan Nereus met een tijd van 02:21,9, terwijl Nereus een tijd had van 02:23,2. In de A-finale was Laga echter slechts 2,2 seconden achter Nereus.

De slag van Laga is Willemijn Mulder, die vierde werd in de twee-zonder-stuurvrouw bij de derde Wereldbeker Roeien 2024. Laga heeft een lange geschiedenis met veel successen. Zo won een Lagaploeg in 1900 in Parijs de eerste Olympische gouden medaille voor de Nederlandse roeisport.

De prestatie van Laga daalde iets in de A-finale (02:20,0) in vergelijking met hun tijd in de halve finale (02:21,9). Om in 2024 te winnen, moeten ze hun tempo volhouden en hun snelheid verbeteren om het gat met Nereus te dichten.

In opkomst – Skøll en Triton

Skøll won de kwartfinale (02:21,5) en de B-finale (02:24,6). Dit geeft aan dat ze zeer sterke concurrenten zijn die de capaciteit hebben om de finale van de Fortuna Cup te bereiken, maar misschien niet snel genoeg zijn om Nereus te verslaan. De tijden van Skøll laten een daling zien in de latere fasen, dus ze moeten werken aan hun uithoudingsvermogen, vooral in de latere, meer gespannen fases.

Triton liet ook een sterke prestatie zien door de kwartfinale te winnen (02:21,5), maar eindigde als tweede in de B-finale, met slechts 1,7 seconden achterstand. Als Triton zich richt op belangrijke strategieën om te verbeteren, zoals kracht- en uithoudingsvermogenstraining, om gedurende de dag consistent te presteren en te identificeren in welke segmenten ze de meeste tijd verliezen, kunnen ze mogelijk het gat tussen hen en Nereus dichten.

Algemene roeiverenigingen

Roeivereniging Willem III presteerde consequent goed en behaalde de snelste tijd in zowel de A-finale (2:28,6) als de halve finale (2:27,7), wat hun sterke prestaties en uithoudingsvermogen aantoont. Willem III won ook de Fortuna Cup in 2021 met 18,8 seconden voorsprong op Nereus, met een tijd van 02:29,8. Ze worden gecoacht door Willem Jan de Widt, die het Nederlandse olympische roeiteam coachte. Roeivereniging de Amstel presteerde goed in de B-finale met de beste tijd van 2:32,9, maar hun tijd was langzamer dan die van Willem III in zowel de A-finale als de halve finale. Beatrix en RIC eindigden als tweede in hun finales, waarbij RIC een groter tijdsverschil had van +5,8 seconden ten opzichte van de winnaar, vergeleken met Beatrix‘ +0,8 seconden. Beatrix bereikte echter wel de Fortuna Cup-finale in 2022, waarin ze net verloren van Nereus. Zullen zij dit jaar een comeback maken?

Wat te verwachten

Nereus is de meest waarschijnlijke winnaar voor de race van 2024. Ze presteerden vorig jaar consistent in alle evenementen, wat hun kracht, veerkracht en uithoudingsvermogen aantoont. Ze hadden de snelste tijden van de dag en wonnen daardoor belangrijke races en de Fortuna Cup in 2023. Team Willem III blijft mijn favoriet van de algemene verenigingen; maar gezien de overwinning van Nereus met +12,2 seconden op Willem III in 2023, denk ik dat Nereus ook in 2024 de overwinning zal behalen. Toch zouden Laga en Beatrix dicht in de buurt kunnen komen.

Translation by Anna Mayer

About The Author

Publisher's Picks

Our Work

Our Partners