2024 Voorbeschouwing Amstelbeker Heren

Image Credit: Cas Haasdijk

Ver voor de rest van de wereld is Nederland klaar om het seizoen 24/25 af te trappen in het hart van Amsterdam, waar ploegen strijden om de Amstelbeker. Voor nieuwkomers op het Nederlandse toneel; de Amstelbeker wordt in één dag georganiseerd en slechts één mannen- en één vrouwenploeg per club nemen deel. De dag begint met een time-trial, waarna op basis daarvan een loting plaatsvindt en ploegen één-tegen-één races van 750 meter varen, beginnend bij Nereus en eindigend bij De Hoop. De winnaar gaat door in een knock-outtoernooi. Interessant is dat aan het eind van de dag de winnende clubploeg en de winnende studentenploeg het tegen elkaar opnemen in een “Super-Finale” om de ultieme kampioen te kronen.

Studentenploegen Mannen

A.S.R. Nereus

Zoals verwacht keert Nereus dit jaar terug om de overwinning van vorig jaar te verdedigen. De ploeg die het water opgaat is echter bijna volledig nieuw, met drie retournerende roeiers uit 2023: Lars Kreiter, Lucas Keijzer en Ies Wiersma. De rest van de ploeg komt uit de zeer sterke Nereus ‘A’ boot, die indrukwekkend presteerde op de Henley Royal Regatta van 2024. Vorig jaar toonde Nereus sterke vooruitgang. Na als derde te zijn geëindigd in de tijdrit, werkten ze zich door het toernooi en versloegen uiteindelijk Skøll in de finale.

A.A.S.R. Skøll

De verliezers van vorig jaar, Skøll, zullen dit jaar meer dan alleen de teleurstelling van het verlies gebruiken als motivatie, aangezien zowel Skøll als Triton in oktober ploegen sturen naar de Head of the Charles. Ze zullen zich daarom volledig concentreren op de acht. Dit is duidelijk te zien aan de opstelling, aangezien Lennart van Lierop, die goud won op de Olympische Spelen van Parijs 2024, en Guillaume Krommenhoek, van het nationale trainingscentrum, terugkeren. Verder heeft Skøll de rest van de boot van vorig jaar intact gelaten, inclusief Dirkzwager, Postma en Van Haeringen, die hun topploeg vormden in The Prince of Wales Challenge Cup bij de Henley Royal Regatta. Dit is duidelijk een sterke ploeg; het zal interessant zijn om te zien of ze hun uithoudingsvermogen beter beheren tijdens het toernooi.

U.S.R. Triton

Net als Skøll reist Triton ook naar de Head of the Charles in oktober en zullen ook zij opwarmen bij de Amstelbeker. In de regatta van vorig jaar werd Triton in de halve finale uitgeschakeld door Nereus. Ze wonnen echter wel de B-finale tegen Laga. Pieter van Veen, Eli Brouwer en Jacob van de Kerkhof keren allemaal terug van het nationale team om Triton’s kansen te vergroten. Coach Coen Eggenkamp heeft het grootste deel van de ploeg hetzelfde gehouden, met slechts twee wisselingen in de bezetting en hetzelfde slagpaar.

Algemene verenigingen

KAR & ZV De Hoop

De Hoop was vorig jaar duidelijk dominant en keert terug om hun titel te verdedigen. De club heeft de afgelopen twee jaar veel nadruk gelegd op het trainen van afgestudeerden, vergelijkbaar met Thames. De Hoop heeft sterke ploegen gestuurd naar de Henley Royal Regatta in de afgelopen twee jaar en lijkt nog prominenter te zijn op hun eigen water. Drie wisselingen in de ploeg ten opzichte van vorig jaar zullen zeker voor wat veranderingen zorgen, maar uiteindelijk is het hun titel om te verdedigen tegen sterke concurrentie.

London Rowing Club

Als enige bezoekende ploeg is de London Rowing Club op zoek naar glorie. De Palm Beker werd in 2018 voor het laatst gewonnen door een Britse ploeg. London RC is nieuw in deze race en wordt gehost door Nereus. Terwijl ze profiteren van hun nabijheid tot alle actie, zal het interessant zijn om te zien hoe ze zich staande houden in een nieuwe omgeving. De verwachtingen zijn hoog na een sterk seizoen vorig jaar, met goede prestaties op de Marlow Regatta en de Henley Royal Regatta. Ze zullen proberen beter te presteren dan Thames, die vorig jaar in de finale eindigde.

Slotgedachten

Wat kunnen we verwachten? Het algemene klassement zal vrijwel zeker een finale tussen London en De Hoop opleveren, maar wie zal doorgaan naar de super-finale? Met De Hoop op hun thuiswater ligt het voordeel zeker in hun hoek, maar na de zomervakantie kan alles nog open liggen. In het studentenevenement lijken Skøll en Triton het meest prominent aanwezig; nadat ze hun boten hebben versterkt, zijn ze duidelijk uit op de winst. Skøll is gevestigd aan de Amstel en heeft dus wat thuisvoordeel. In ieder geval wordt het een spannende race tussen deze twee giganten om door te gaan naar de super-finale.

Translation by Anna Mayer

About The Author

Publisher's Picks

Our Work

Our Partners